Bu konu hakkında konuşmak bomboş bir kuyuya taş atmak gibi. Ne kadar büyük taşlar atarsanız atın o kuyunun taşlarla dolup taştığına şahit olamayacaksınız.
Sevmediğim bir konu hakkında bir şeyler yazmam çok zor oluyor. Sevmediğim bir insanın hakkında da yazmayı sevmiyorum.
Lakin yanılmak ümidiyle arşive not düşmeyi isterim.

Sizlere "Sıradaki (the next) John Cena" olarak ortaya atılan bir "teoriden" bahsetmek istiyorum.
Nerede ve ne zaman olduğu henüz söylenmese de bu adamın John Cena'nın yerine geçeceğinden bahsediliyor.
Bundan bahseden ilk isim ise şirketin sahibi Vincent Kennedy!

Vince bu adama o kadar çok güvenmiş olacak ki onun için kendi benliğini ve yıllara meydan okuyan bedenini haftalık şovlara bile götürdü. Onunla defalarca arka alan sahneleri çekti.
Bununla yetinmeyip kendisinin de içinde bulunduğu bir WrestleMania maçına ön ayak oldu. Vince bütün bunları yaparken, tıpkı çocuğu ilkokula başlamış bir anne gibi titiz davranırken teori ise yaramaz bir çocuktan farksızdı. Eline aldığı telefonla öz çekim yapmaktan başka ne yapıyordu? Gerçekten bunun havalı ya da orijinal bir fikir olduğunu mu düşünüyorsunuz? Yıllar önce bunu yapan biri vardı. Hatta o biraz daha ileriye gidip fotoğraf yerine video çekiyordu. Bu kişi Tyler Breeze'den başkası değildi.

Adını uzun zaman sonra yeniden duymuş olmalısınız.
Zira bu gimmickle anca bu kadar gidilebiliyor. WWE bunu hatırlamak mı istemiyor?
Peki bunun John Cena'yla alakası??
Teoride Cena'ya benzer ne var da gelecekteki John Cena olduğunu söyleyebiliyorsunuz?
1- Karizma:

John Cena güreşin mihenk taşlarından biridir. Bunu inkar etmek delilik. Karizmayı inşa etmek yıllar sürebilir. Hayranların senin adını haykırmasını duyabilmek için çok çalışmak zorundasın.
John Cena bunu yapmış olmalı ki bunu söyleyebiliyoruz. Teorinin karizma kısmını aşması için ne yapması gerekiyor?
Öncelikle keçi sakallarını kesmesi. Keçi sakalın daha önce hiç kimseye bu kadar yakışmadığını görmemiştim.
Peki ya Teoride John Cena'nın babyface olarak yaptıklarını başarma potansiyelini görüyor musunuz? John Cena kariyerinin başlarında gayet başarılı da bir heel rolü üstlenebilmişti.
Teorinin de şu an heel olduğunu biliyorsak "John Cena'ya varmak için doğru yolda" olduğunu söyleyebiliriz. Benim kişisel görüşümde Teori "the prototype" John Cena'dan öteye gidemiyor. Ondan babyface bir performans izlemeden yorum yapmak istemem, ancak kendisinin babyface göremeden ayrılacağı kanaatindeyim zaten.
İşte beni irite eden kısım bu. Olmayacak bir şey için verilen emeklere yazık olacak.
Olmayacak bir şey için verilen push'ları alamayanlar arka planda kalmaya devam edecek. Bir yüz tasarlıyorsanız, onun kusursuz ve orijinal olmasını istemelisiniz.
Benim Teoride gördüğüm şey "John Cena'nın adı kullanılarak ortaya atılmış, Patron tarafından desteklenerek John Cena'nın popüleritesinden beslenen ve JOHN CENA'YLA YAKINDAN UZAKTAN ALAKASI OLMAYAN DEFOLU BİR ÜRÜNDEN İBARET OLMASIDIR!"
Neden Teori John Cena'ya benzetilmek isteniyor ki?

John Cena'nın döneminin zirvesine rakip olarak debut yapması kadar doğal bir şey yok. Kurt Angle birini parlatmak için doğru isimlerden biridir.
Teori için John Cena doğru adrestir. John Cena onu parlatabilir, ancak Teori bir elmas olmadığı için bu mümkün görünmüyor.
Parlamak denince aklıma kolaylıkla Seth Rollins'i getirebiliyorum. O bir elmastı ve 2015 yılında özenle işlendi. Rollins'in işlenmek için sebepleri vardı. Ring içi, mikrofon yeteneği.. Rollins'in doğuştan gelen bir karizması var. Teorinin en başından beri zorlama bir fikir olarak ortaya atıldığı kanaatindeyim.
2- Mikrofon

John Cena için güzel bir promo kesmek nefes almak kadar kolay. Kendisi bizi çok rahat bir şekilde söylediği şeye inandırabilecek ve algı yaratabilecek bir yeteneğe sahip.
Mikrofon konusunda bu böyle. Sesinin tonu, mimikleri ve kullandığı sözler, farklı bir yerde uyandığını hissetmeye başlarsın onu duyduğunda.
Bambaşka bir şey anlatır, sanki o sözü hayatında ilk kez duymuş gibi olursun.
Teori'nin mikrofonda Cena'ya benzemesi için kaç yıla ihtiyacı var?
Heel promolarını duyuyoruz ama Tanrı aşkına elinizi vicdanınıza koyun, bu forumda Teori'den -özellikle heel olan bir Teori'den- daha iyi promo kesebilecek onlarca adam yok mu?
İnsanlara ve içinde bulundukları dünyaya bakarsanız kötü olmanın iyi olmaktan daha kolay olduğunu görürsünüz. Ancak insanlar kurallar doğrultusunda yaşamak zorundadırlar ve kurallara uymadıklarında yani kötü yanlarını gizleyip "iyi insan" rollerinden ayrıldıklarında milletler arası savaşlara sebebiyet verirler.
Güreş dünyasında heel karakterlerin daha çok sevilmesi insanların gizledikleri kötü yanlarının rol adı altında sergilenmesinden kaynaklanmaktadır.

''O şeytan sende de var ve tam içinde. Ama sen onu sakin tutmalısın ve ben senin yerine ona biraz özgürlük sunmanı sağlayacağım.''
İnsanın doğasıdır bu. Kan ve savaş.
Bu yüzden benim gözümde bir face karakterin sevilmesi heel karaktere oranla çok daha zordur.
Bir face promonun sizi bu denli etkilemesi..
John Cena bunu başaran nadir isimlerden.
Teori bunu yapabilir mi? Güldürmeyin beni!
3- Ring İçi

John Cena'nın bu zamana kadar ring içi yüzünden yemediği hakaret, küfür kalmadı. Salt ring içi ele alınıp diğer tüm iyi yanları görmezden gelindi. Yıllarca ring içinde herhangi bir değişikliğe gitmemesi tartışıldı ama ring içine sadece bir "submission" hareketi eklenip "Acknowledge Me" algısıyla Roman Reigns mis gibi yedirildi. Ring içi hakkında tek bir eleştiri duymak mümkün değil artık. Halbuki Cena, Reigns'e oranla ring içine 5 kat daha fazla hareket katmıştır zamanla.
Teori için durum nedir peki? Cidden üst düzey bir ring içine sahip mi? Yoksa güreşte başlangıç seviyesinde öğretilen hareketlerden mi ibaret?
Ben çok küçükken ellerimde kalemlerle güreş maçları organize ederdim. İzlediklerimden aşina kalmıştır ki bazı ring içi kombin hareketleri hep uygulardım. Hâlâ da aklımda. Mesela Randy Orton'un clothesline, clothesline, eğil ve ardından powerslam kombinasyonu. John Cena'da ise shoulder tackle, shoulder tackle, eğil ve ardından proto bomb, devamında five knuckle shuffle diye devam et. Bunlar nedir? Birer imzaya dönüşmüş ve aklına kazınmış, kendine has ring içi hareketleri.
Teori bunlardan birine sahip olmadığı sürece ring içinde yerlere gömülen John Cena'yı her türlü daha iyi kabul edeceğim.
4- Bağlılık

"WWE benim evimdi, evim ve her zaman evim olacak"
John Cena bu cümleyi yüzlerce kez kurdu. Sadece WWE değil, güreşten bağımsız ne iş yapıyorsa WWE'yi ağzından düşürmedi.
Şirkete sadakat konusunda onunla kim yarışabilir?
Hemen aklıma Randy Orton geldi. Aralarındaki tek fark Orton'un bunu Cena kadar dillendirmiyor olması. İşte yine Cena'nın algı yaratmada usta olduğunu görüyoruz bu sayede. Cena'yı dinleyen şirkette güreşmek dışında yerleri süpürdüğünü, şovdan sonra ringi topladığını, çöpleri attığını falan zanneder. Tabii bizim ilgilenmemiz gereken kısım şirkette geçirdiği yıllar.
Teori bu kadarını yapabilecek kapasitede mi? Şirkete çeyrek asırlık hayatını verip üstüne yeni yıldızları parlatabilecek mi?
Bunların cevabını vermek için çok çok erken. Tıpkı Teori'nin "Sıradaki John Cena" olarak ilan edilmesi kadar erken!
Sevgili dostlar. Yazımı toparlayacak olursam eleştirdiğim en büyük kısmın WWE'nin bu adam için çok acele etmesi ve sonucunda bu adamın başarısız olma ihtimalinin fazlalığı olduğunu söyleyebilirim.
Birini "yeni John Cena" yapmak demek, o kişiyi "şirketin yüzü" yapmak demek!
Cidden ama cidden Teori bunu yapabilecek bir kapasiteye, potansiyele, tutkuya, yeteneğe sahip mi sorarım size?
Üstelik bu kişi John Cena'ya hiç benzemiyorken... Bu durum, benim gözümde bir akıl tutulmasından ibaret.
Teorinin John Cena'ya benzeyen tek yanı, gözlerinin mavi olmasıdır...